„Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem” - Hipokrates

wtorek, 26 października 2010

Mleko sojowe - zrób to sam!

 
   M
leko sojowe to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest źródłem węglowodanów i najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawiera laktozy więc śmiało może być spożywana przez osoby nietolerujące produktów mlecznych.
Soja posiada także właściwości antymiażdżycowe i podwyższające odporność organizmu co jest bardzo ważne jesienią. Regularne picie mleka sojowego ma właściwości antyrakowe. Mleko sojowe stabilizuje poziom glukozy we krwi – jest wiec produktem idealnym dla cukrzyków.
Jak go przyrządzić:


Składniki
  • 350g suchego ziarna soi
  • woda

    Ziarno soi zalewamy trzykrotnie większą ilością wody i zostawiamy na noc, aby napęczniało. Rano płuczemy ziarno, zalewamy 3 szklankami wody i całość miksujemy na gładką, kremowa masę. W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy 10 szklanek wody. Do gotującej się wody dodajemy zmiksowaną soję i doprowadzamy całość do wrzenia. To powoduje, że nad gotującą się mieszaniną tworzy się piana. Kiedy piana podniesie się podlewamy odrobiną zimnej wody, by opadła. Robimy tak 3 razy. Wyłączamy następnie źródło ciepła i całość przecedzamy na gęstym sitku. Odcedzony biały płyn to właśnie mleko sojowe! Do smaku możemy dodać łyżkę miodu, fruktozy bądź syropu z agawy. Szczególnie polecam to jako  lekkostrawny zabielacz do kawy,cappuccino lub latte macchiato ponieważ połączenie zwykłego mleka z kawą prowadzi do procesu fermentacji w naszym żołądku!
    Smacznego!
    Luv,
    A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz