„Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem” - Hipokrates

niedziela, 24 października 2010

Juliusz Cezar przed spotkaniem z ukochaną pił likier goździkowy, a Casanova...CZEKOLADĘ!


  Czekolada wbrew niesprawiedliwie przyczepionej jej etykietce jest dla nas zdrowa!
Jest źródłem flawonoidów, które działają na nasz organizm jak antyoksydanty. Zapobiega tym samym chorobom serca jak i wielu innym schorzeniom. Ilość antyoksydantów w ciemnej czekoladzie ośmiokrotnie przewyższa ich liczbę zawartą w truskawkach!
Badania wykazały, że tabliczka ciemnej czekolady obniża poziom złego cholesterolu nawet do 10%. Stymuluje produkcję endorfin dzięki czemu po jej spożyciu czujemy się szczęśliwsi i bardziej zrelaksowani. Ponadto zawiera serotoninę, która działa jak naturalny antydepresant.
Należy wybierać gorzkie, ciemne czekolady, w których masa kakaowa to min.60%.
Ograniczyć zupełnie spożycie czekolady mlecznej, ostatnie naukowe eksperymenty wykazały, iż ciemna czekolada rozpuszczona w szklance mleka jest zupełnie nie absorbowana przez nasz organizm, tym samym rola antyoksydantów zostaje niespełniona.
Ciemna czekolada działa jak mała dawka aspiryny - usprawnia ona przepływ krwi i przeciwdziała ona zespołowi chronicznego zmęczenia.
Słodkiego wieczoru!
Luv,
A.

1 komentarz:

  1. Likier goździkowy - pycha! Ale ciężko zdobyć w sklepach. Znalazłam fajny przepis: likier goździkowo-pomarańczowy i chyba poeksperymentuję sama.

    OdpowiedzUsuń