„Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem” - Hipokrates

czwartek, 4 listopada 2010

JAK TO WSZYSTKO ZAPAMIĘTAĆ…

 
    K
ażda komórka naszego ciała potrzebuje tlenu i niezbędnych substancji by prawidłowo funkcjonować, włączając komórki mózgowe. Ponieważ tlen i składniki odżywcze są rozprowadzane po organizmie w krwi, czegokolwiek w niej brakuje – komórki mózgowe są również tego pozbawione. Innymi słowy zdrowe serce oznacza zdrowy mózg.
By mieć dobrą pamięć trzeba zadbać o regularny wysiłek fizyczny i zdrową dietę, szczególnie bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Największy wpływ na naszą pamięć mają zielone warzywa liściaste.
Pamięć poprawiają:
borówki, brukselka, czerwone winogrona, czerwone jabłka, szpinak, śliwki, morele, czerwona cebula, kalafior
Soja ma udowodnione pozytywne działanie na naszą pamięć. Regularne jedzenie tofu wspomaga pracę mózgu.
Jedzenie orzechów jest również dobre dla naszego mózgu. Orzechy włoskie mają dużo DHA, kwasu z rodziny Omega 3. Wykazano ze DHA chroni mózg noworodków, ¼ filiżanki orzechów pokrywa 100% zalecaną dawkę DHA.
Migdały zaś to wspaniałe źródło witaminy E, która ma bezpośredni wpływ na jakość zapamiętywania i działanie naszego mózgu.
Orzeszki ziemne natomiast są bogate w niacynę, która pomaga zwalczać chorobę Alzheimer’a, łatwia procesy zapamiętywania informacji.
Awokado również sprzyja kondycji naszego mózgu, ponieważ poprawia krążenie krwi co wspomaga jego funkcjonowanie.
Ciemna czekolada jak już pisałam w poświęconej jej osobnej części jest bogata w antyoksydanty, które chronią nasz mózg. Zawiera również substancję, która wspomaga koncentrację i pomaga się skupić. Wspiera także produkcję endorfin przez co generalnie poprawia nasz nastrój.
Szekspir zachwalał wodę różaną jako środek doskonale wpływający na nasz mózg i studenci w starożytnej Grecji używali gałązek różanych by poprawić swoją zdolność zapamiętywania. Natomiast rzymianie używali inhalacji różanych by ''naenergetyzować'' mózg.
Dobra dieta poprawia możliwości komunikacyjne między komórkami mózgu. Co ciekawe orzechy są bardziej efektywne jeśli spożywamy je zmieszane z figami (świeżymi bądź suszonymi).
OWOCnEGO chrupania!
Luv,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz